Прес для віджиму соку: види, схема і як зробити своїми руками

Власникам садів, виноградників і ягідних плантацій добре знайома проблема переробки врожаю. Ефективний спосіб її вирішення – холодний віджим соку. Цей процес дозволяє надовго зберегти вітамінну цінність фруктів і ягід без будівництва об’ємного сховища.

Головний механізм дачного «консервного цеху» – прес для вичавлювання соку. Він допомагає швидко і без втрат переробити сотні кілограмів достиглого врожаю.

Про існуючиі різновиди, принципи роботи і вартість обладнання для отримання соку ми поговоримо в цій статті. Для домашніх майстрів буде корисна інформація про особливості самостійного виготовлення потужної «соковижималки».

Види і принципи роботи соковижімних пресів

Установки, призначені для вичавлювання соку діляться на механічні, гідравлічні, електрогідравлічні і пневматичні.

Найпоширеніший механізм – механічний гвинтовий прес.

Гвинтовий прес для віджиму соку простий і надійний
Гвинтовий прес для віджиму соку простий і надійний

Принцип його роботи зрозумілий з першого погляду: в ємність з отворами закладають подрібнені фрукти, насипають виноград або ягоди. Після цього обертанням ручки в дію приводять гвинт, що опускає плоский поршень. Видавлений сік через отвори в кожусі стікає в піддон, а звідти надходить в банки або іншу тару.

Крім нержавіючої сталі для виготовлення кожуха використовують тверду деревину бука. З неї роблять дренажну решітку. Вона складається з двох половинок, що з’єднуються металевими обручами.

Модернізований варіант такого пристрою - ручний гідравлічний прес для яблук і винограду.
Модернізований варіант такого пристрою – ручний гідравлічний прес для яблук і винограду.

Прес для віджиму соку 3У ньому немає перфорованої ємності для відділення соку. Замість неї використовується кілька дерев’яних дренажних рамок. Між ними укладають мішечки з подрібненою сировиною. Ручний гидродомкрат розвиває велике зусилля (від 1 до 5 тонн). Завдяки цьому обсяг одержуваного соку досягає 70% від обсягу закладених фруктів.

Оригінальний спосіб вичавлювання реалізований в гідравлічному пресі Grifo (Гриф). У ньому немає гідравлічного домкрата, а встановлена потужна мембрана «бочка». Вона розширюється під тиском водопровідної води (1,5-2 атм.) і видавлює сік через перфоровану стінку кожуха.

Гідропрес Гриф - підключив до водопроводу і готово
Гідропрес Гриф – підключив до водопроводу і готово

За схожим принципом працює пневматичний прес. Тільки мембрана-давилка в ньому наповнюється не водою, а стисненим повітрям від компресора.

Пневматичний прес для віджиму соку. Гвинтовий поршень замінила гумова мембрана
Пневматичний прес для віджиму соку. Гвинтовий поршень замінила гумова мембрана

Оскільки всі сокові преси працюють в парі з подрібнювачами, потрібно сказати кілька слів і про ці пристрої. Найпростіший механізм являє собою сталевий барабан-терку, поміщений в кожух з завантажувальною горловиною. Обертанням ручки подрібнювач приводиться в дію, перетворюючи фрукти в дрібну крихту-мезгу.

Прес для віджиму соку11

Більш просунутий варіант – пристрій з електроприводом. Мінімум фізичних зусиль і максимум продуктивності – головні аргументи на його користь.

Прес для віджиму соку12Слід зазначити, що продуктивність механічних пресів невелика (10-30 літрів на годину). Проте, для більшості дачних господарств її цілком вистачає.

Для підвищення якості і збільшення виходу соку використовують два способи:

Мішечки-контейнери для подрібнених фруктів.
Дерев’яні дренажні решітки або «млинці» з нержавійки.

Обидва способи покращують відведення соку з середини стисканням обсягу. Без такого дренажу середні шари подрібнених фруктів витискаються гірше верхніх і нижніх. Додатковий плюс від використання мішечків – звільнення соку від м’якоті.

Великі обсяги переробки вимагають застосування електроприводу. Тут можна виділити два види обладнання: традиційний гвинтовий механізм, що приводиться в дію парою «електромотором-гідродомкратом» і шнековий прес, що працює за принципом м’ясорубки.

Прес для віджиму соку22Шнековий прес-соковижималка з електромотором призначений для переробки ягід, винограду і помідорів. Подрібнюючи сировину, шнек продавлює його через сито і виробляє сік з великою кількістю м’якоті.

Шнековий прес - родич побутової соковижималки
Шнековий прес – родич побутової соковижималки

Орієнтовні ціни

Вартість ручних гвинтових пресів для вичавлювання соку безпосередньо залежить від їх ємності. Ціна на пристрої робочим об’ємом 10-15 літрів знаходиться в діапазоні від 1000 до 5000 грн. За ручний прес, в який поміщається 25 літрів сировини, доведеться заплатити не менше 5000 грн.

Середня ціна домашніх «сокодавилок», що приводяться в дію гідравлічним домкратом, становить 3000 грн. Пневматичний прес для віджиму соку з яблук можна купити за 8 000 грн. За гідравлічний пристрій мембранного типу продавці просять 25 000 грн.

Як зробити прес для віджиму соку своїми руками?

Самий складний вузол ручного сокового преса – потужний гвинт. Зробити його без допомоги кваліфікованого токаря неможливо. При цьому у кожного автовласника є механізм, що відмінно підходить для видавлювання соку. Це гідравлічний або механічний домкрат. Використовуючи його, можна зробити непоганий саморобний прес для соку.

Прес для віджиму соку33Головне завдання – зварити з металопрофілю міцну раму, в яку буде впиратися домкрат. Для цієї мети можна взяти обрізки квадратної труби (перетин 40х40 мм, товщина стінки не менше 3 мм).

Роблячи креслення преса, висоту рами вибирають, виходячи з висоти домкрата, товщини підкладок, дренажних решіток і мішечків з сировиною. Ширину рами роблять такою, щоб в неї вільно містився піддон для соку.

Для того, щоб зробити прес для віджиму соку своїми руками максимально стійким, до нижнього поясу рами з обох сторін потрібно приварити по три відрізки квадратної труби (довжина 15-20 см). На ці «лапки» спиратиметься підставка з дощок або плити OSB.

Схема гідравлічної соковижималки
Схема гідравлічної соковижималки

Дренажну решітку потрібно робити тільки з натуральної деревини (дуб, бук). Товщина дощок дренажної решітки повинна бути не менше 20 мм.

Для пошиття мішечків можна брати різну тканину (мішковину з джуту, лляну тканину, бавовняну бязь, синтетику). Головне, щоб вона була досить міцною, щоб її не розірвало тиском домкрата.

На закінчення розглянемо фотографії чинного зразка подібного преса. Не вдаючись до зварювання, майстер вирішив зробити раму на болтових з’єднаннях, використовуючи потужний куточок і профільну трубу.

Прес для віджиму соку56Для нижньої опорної плити був використаний шматок ламінованої стільниці з плити ДСП.

А ось матеріал для дренажної решітки майстер вибрав неправильно. Замість натуральної деревини він використовував плиту OSB, зробивши в ній пропили для відтоку соку. Ми не радимо вам повторювати цю помилку, оскільки в деревостружкових плитах присутній токсичний фенолформальдегідних клей.

Дренажна решітка для преса - лише дерево, а не ДСП!
Дренажна решітка для преса – лише дерево, а не ДСП!

В цілому ж саморобний соковий прес вийшов простим, надійним і працездатним.

Прес для віджиму соку16А ось більш складна конструкція гідравлічного преса, зробленого своїми руками. Тут майстер вирішив використовувати гвинт як фіксатор фруктової закладки, що поміщається в перфорований кожух з нержавіючої сталі. Гідравлічний домкрат він помістив під рамою. Опорна площадка зроблена не стаціонарною, а ковзною. Домкрат переміщує її вгору за профілем рами.

18Прес для віджиму сокуУ цьому пресі гвинт не вичавлює сік, а тільки фіксує закладку

Коментарі