Секрети і правила вирощування батату

Якщо набридло вирощувати картоплю, можна звернути увагу на такий коренеплід, як батат. Як виростити батат? Як за ним доглядати і коли збирати? Ці питання дуже часто ставлять собі любителі городу. І дійсно, при вирощуванні кожного овоча або фрукта існують свої нюанси і особливості. Батат містить велику кількість корисних вітамінів, мікроелементів, які необхідні людському організму. Дуже легко засвоюється, хоч і має досить високу калорійність.

Які умови потрібні коренеплоду?

Сама по собі солодка картопля має тропічне походження і вважається екзотичним плодом. І все ж його можна розводити і в нас.
Деякі фахівці впевнені, що вирощування батату відбирає набагато менше сил, ніж «видобуток» картопляного врожаю. Його не треба підгортати. А користі від нього значно більше.
В наших широтах батат зростає у легкому грунті і любить помірний полив. Дуже добре, коли грунт має високий вміст азоту, а сам він супіщаний з рівнем кислотності 5,5-6,5. При розростанні рослина стелиться по землі і як би вкриває її і пригнічує бур’яни.

Найбільш комфортна температура для його дозрівання і хорошої врожайності це +25-30 градусів. У випадках, коли температура знижується і стає менше нижньої оптимальної позначки, то процес росту рослини значно сповільнюється. При показниках на градуснику +10С, вирощування батату стає неможливим, так як в подібних умовах овоч гине.
Від якості обстановки, в якій знаходився батат, буде залежати його врожайність, смакові характеристики.

Вирощування розсади

В домашніх умовах можна виростити розсаду батату з насіння або з бульб. Як правило, насіння в звичайних магазинах садівництва знайти проблематично, його можна замовляти через спеціальні інтернет-магазини або дізнаватися у фермерів. Але слід розуміти, що, оформляючи покупку через сайт для початку необхідно ознайомитися з відгуками та надійністю обраного магазину.
В основу для висаджування входять: пухкий грунт, перегній, крупний пісок. Всі складові повинні знаходитися в рівній кількості. Не можна використовувати просту землю, взяту з городу. По-перше, в ній недостатня кількість корисних мікроелементів, а по-друге, вона може містити шкідників або виявитися зараженою.

Для того щоб виростити розсаду батату у спеціальні ящики необхідно насипати отриманої земляної суміші і не дуже глибоко проштовхнути насіння. Цю процедуру найбільш вигідно робити у другій декаді лютого. Готові ящики закривають плівкою і розміщують в тепле місце. Найважливіше це не забувати, постійно, поливати майбутній овоч.
Щоб висаджувати батат, паростки повинні досягти 15-20 см у висоту. Температура ґрунту при цьому має бути не менше +15 градусів.
Перед тим як висадити рослину на грядки їй необхідно пройти «курс молодого бійця». Приблизно за 14 днів до остаточного «переїзду» ящики з сіянцями виносять на свіже повітря і залишають їх там на кілька годин. Це проробляється для того, щоб рослина звикла до перепаду температур і стала більш загартованою.
Вирощують бульби в січні або лютому з плодів, які заздалегідь купують. Висаджують їх у ящики або горщики. Вузькою частиною вниз плоди, легким натисканням вдавлюються в спеціальний субстрат. Зверху присипається 3-х сантиметровим шаром грубозернистого піску. Це робиться для того, щоб зайва волога з ґрунту вийшла. Таким чином, рослини не загинє.

Розчин мідного купороса

Для повної впевненості в успішному результаті і для того щоб розсада батату вийшла якісною і готовою до пересадки, просвердлюють у дні ящика/горщика отвори.
Можна батат попередньо «викупати» в розчині мідного купоросу, це допоможе уникнути приєднання будь-якої зарази.
Оптимальна температура для того щоб бульби проросли це +17-27 градусів. При цьому необхідно не забувати про регулярний полив. Перші паростки з’являються через 1 місяць. Один плід овоча дає 5-10 живців, а паростки знімаються в середньому 6 разів кожні 8-10 днів.
Міжвузля відокремлюють від бульби і пересаджують окремо в горщики, для того щоб пробилися корінці. Але також їх можна поміщати в воду або висаджувати на грядку, але за умови температури на вулиці +25 градусів. Так само як і проросле насіння, його необхідно загартовувати і привчати до сонячних променів.

Пророщена розсада коренеплоду

Вирощують розсаду з плодів тих, які не зберігалися в холодильнику і не були оброблені для тривалого збереження. Для цього краще користуватися бататом, взятим у фермерів, а не в магазинах.

Техніка посадки в грунт

Вирощування батату на відкритому грунті має особливості, краще всього вибирати безвітряні ділянки. Землю в осінній період попередньо скопують і збагачують перегноєм, перепрілим гноєм або сульфатом калію. Якщо в ґрунті підвищена кислотність, то необхідно її знизити, додаванням вапна. По весні, перед тим як садити майбутній овоч, підживлюють аміачною селітрою землю і розпушують її.

Вирощування коренеплоду у відкритому грунті

Викопують лунки близько 15 см глибиною, в них висаджують вирощений попередньо росток. Інтервали між рядками повинні бути не менше 70 см, а відстань між висадженою розсадою приблизно 30 см, так з’являється передумова для подальшого збору гарного врожаю. Такий принцип розсадження допомагає створити природний «килим» із листя в майбутньому і вберегти від швидкої втрати вологи з грунту.
Висаджують так, щоб міжвузля були поглиблені на 2 сантиметри під землю. Для збереження від коливання температур розсада батату накривається плівкою, агроволокном або пластиковими пляшками. Якщо рослина прижилася після висадки, то у неї починають з’являтися нові листочки.

Догляд за бататом

Проростити майбутній овоч правильно це важлива складова частина всієї процедури, але слід пам’ятати про нюанси догляду за ним. Найважливіше це враховувати показники температури, максимально захищати від перепадів і холодного вітру.
Щодо поливів слід зазначити, що батату необхідна велика кількість води, але тільки в перший місяць після висадки.

Полив грядок з бататом

В жодному разі не можна «заливати» і влаштовувати калюжі, що провокує застій води. Підживлення водою проводять, коли верхній шар грунту трохи підсихає. Пророщування можна поліпшити з допомогою деревної золи, яку настоюють 2-3 тижні залитою водою.
Необхідно уникати укорінення у вузлах. Це суттєво вплине на якість бульб. При обході обривати корінці під листям.

Коли збирати врожай?

Терміни викопування батату залежать від деяких важливих факторів. У першу чергу до них відносяться час посадки, сорт і регіон. Залежно від виду цього продукту, можна визначити терміни дозрівання в ґрунті (які тривають від 3 до 6 місяців).
Головним показником збору вважаються пожовклі бульби і листя на кущах. Найчастіше рекомендується збирати урожай в теплу і не дощову погоду, так як намоклий овоч зберігається менше часу і швидше псується. Після викопування просушити кілька годин на свіжому повітрі. Але, незважаючи на це, є види, які можна викопувати після перших морозів.

Зазвичай кількість врожаю становить від 1 до 2 кг/м2. Збирати врожай, для збереження цілісності бульб, рекомендується вилами, так як батат вважається дуже легким до пошкоджень. Зберігання необхідно здійснювати в ящиках при температурі від 8 до 15 градусів. Витримка – 4-7 днів, температура приміщення 25-30С.
Умови зберігання батату мають важливість, щоб уберегти овоч в гарному стані тривалий час.
Вирощування батату не доставляє особливого клопоту, головне, дотримуватися певних рекомендацій та основних правил вирощування.

Коментарі