Вирощування кавунів

Кавун – однорічна трав’яниста рослина, що відноситься до сімейства гарбузових. Він має стрижневий, дуже розгалужений корінь. Глибина його проникнення доходить до 1 м і навіть більше. Від центрального кореня відходять численні відростки, утворюючи дуже потужну систему. Характерною особливістю кореневої системи кавуна є унікальна всмоктуюча сила. Рослина здатна добувати вологу навіть з досить сухих ґрунтів. Однак у початковий період росту, коли ще не встигла добре сформуватися коренева система рослина вимоглива до поливу.

Вибір ділянки для кавунів

Кавун має довгі гіллясті батоги, які можуть доходити до 5 і більше метрів. У цієї рослини спочатку активно формується коренева система, тому зростання вегетативної маси спочатку сильно уповільнене. Приблизно через 30 днів за умови сприятливої погоди батоги починають інтенсивно рости, відбувається цвітіння. Кавун – однодомна рослина, що має роздільностатеві квітки. Чоловічі квітки відрізняються від жіночих меншими розмірами. Спочатку починають цвітіння чоловічі квітки, через 10-15 днів відбувається цвітіння жіночих квіток. Тривалість від сходів до цього моменту становить 75-80 днів.

Кавун дуже вимогливий до тепла. На всіх стадіях розвитку температура не повинна опускатися нижче 15°C. При меншій температурі насіння дуже погано сходить. Тривале похолодання негативно позначається на розвитку рослин. Особливо небезпечно воно при початку вегетації. У період плодоношення оптимальна температура становить 25-28°C. Не на всій території України кавуни ростуть добре. Основними центрами вирощування є південні регіони. Але практика показує, що дотримання технології вирощування та застосування укривних матеріалів дозволяє успішно здійснювати вирощування кавунів і в інших регіонах України.

Плід (соковита ягода) дозріває через 30-40 днів після того, як відбулося запліднення квітки. Більшість сортів і гібридів формують плоди масою 1,5-8 кг. Насіння кавуна мають еліпсну форму і можуть бути різного забарвлення.

Для нормального росту і розвитку кавунів слід підібрати добре захищену від холодних вітрів (північних і північно-східних) ділянку. Рослина краще росте на добре прогрітих піщаних, супіщаних, а також легких суглинних грунтах з достатнім вмістом гумусу. Важкі, глинисті сильно перезволожені ґрунти не придатні для цієї рослини.

Кавун добре росте при рН 5,5-7,0. Кращими попередниками для цієї культури є багаторічні трави, однорічні бобові (горох, квасоля), кукурудза, озима пшениця. Не можна вирощувати кавун після кабачків, гарбуза, огірків. У зв’язку з накопиченням в ґрунті патогенних мікроорганізмів і особливо фузаріозу слід обов’язково дотримуватися сівозміни. Повертати кавун на колишнє місце можна тільки через 7 років.

Підготовка ґрунту, внесення добрив

Підготовка ґрунту починається з осені. Спочатку проводиться лущення, через 2 тижні – оранка. Краще проводити глибоку оранку. Рано навесні проводиться розпушування грунту. Перед посадкою проводять ще одне розпушування.

Фосфорні і калійні добрива можна вносити восени. Вноситься 200 кг/га суперфосфату. Калій вноситься в безхлорній формі. Слід вносити 150 – 200 кг/га сульфату калію. Кавун дуже добре відгукується на магнієві добрива (50 кг/га). Можна внести 20-30 т/га перегною. Свіжий гній вносити не можна, тому що він затягує вегетацію і сприяє накопиченню нітратів. Азотні добрива слід вносити навесні перед висадкою розсади в кількості 100-150 кг/га сечовини. Дози мінеральних добрив потрібно коригувати залежно від родючості грунту. Надлишок азоту призводить до затягування дозрівання плодів, накопичення нітратів і зміни смакових якостей в гіршу сторону. Зменшується лежкість плодів.

Вирощування розсади кавунів

Вирощувати розсаду слід 25-30 днів після сходів. Посів розрахувати так, щоб тридцятиденну розсаду висаджувати в грунт в кінці травня або початку червня. Для посадки готується поживна суміш. Для цього береться дернова земля, торф і гній в рівних частинах. Додається на кілограм ґрунтосуміші 10 г деревної золи і 30 гсуперфосфата. Все добре перемішується і насипається в касети або стаканчики діаметром 8-10 см на глибину 3-4 см.

Насіння перед висівом краще проростити. Висівається насіння відразу ж після проростання, вкривається плівкою і ємності ставляться в тепле місце. До появи сходів температуру підтримують 25-30°C. Потім плівка знімається і температура знижується до 16-18°C приблизно на тиждень для того, щоб не сталося витягування рослин. Далі розсада вирощується при температурі 20-25°C. Розсада повинна знаходитися в добре освітленому місці. Полив проводити теплою водою рясно, але не часто.

Поліпшити розвиток рослин можна шляхом щеплення на гарбуз.

Загартовування та висадка

Вирощування кавунів в північних районах України передбачає обов’язкове загартовування розсади за 10 днів до висаджування. Для цього теплицю днем відкривають спочатку на 1-2 години, потім на 5-6 годин, а перед висадкою на цілу добу. При висадці треба стежити за тим, щоб не була заглиблена коренева шийка. В іншому випадку рослина може піддаватися захворюванням.

У відкритому грунті кавун висаджують за схемою 140х60(70) см. При вирощуванні в теплицях застосовують схему 100х50(60) см.

Догляд за кавунами

За вегетаційний період слід провести 2-3 розпушування грунту. При необхідності проводять полив рослин. Поливати треба тільки теплою водою і під рослину. Перший полив проводять після утворення 5-7 листків. Другий полив – на самому початку цвітіння. Потім поливають за необхідності і на початку плодоутворення. Перед збором врожаю полив припиняють, що поліпшує смакові якості і цукристість плодів. При гарній заправці грунту добривами з осені і перед висадкою підгодівлі можна не проводити.

В теплиці рослини підв’язують до натягнутого шпагату і формують в одне стебло. На батоги залишають 2-3 зав’язі, інші видаляють. Зростаючі плоди слід поміщати в сітки і підв’язувати. Під час цвітіння теплицю днем слід відкривати для запилення бджолами. Запилення можна проводити вручну в першій половині дня.

Довгі батоги у відкритому ґрунті слід пришпилити до землі і присипати вологим ґрунтом для утворення додаткових коренів. До формування рослин кавуна у відкритому грунті може бути різний підхід. При достатньо теплому літі бічні пагони можна не прищипувати. Вважається, що при наявності більшої вегетаційної маси плоди накопичують більше цукрів. Обмеження плодоношення слід проводити обов’язково. В залежності від погодних умов і умов виростання на кожній рослині слід залишати 2-5 зав’язей. Інші зав’язі слід своєчасно видаляти, щоб рослина не витрачала на них енергію.

При дозріванні плодів кавуна свідчить підсохша плодоніжка. Стиглі кавуни видають глухий звук при ударі по ньому.

Вирощування кавунів — це клопітка справа, але воно того варте. В кінці літа – початку осені Ваша баштан неодмінно порадує Вас соковитими солодкими плодами. Цінність таких плодів у всіх відносинах буде вища привізних.

Коментарі